vrijdag 19 september 2014

Suikerbrood

Het eerste brood dat me tot een sneetje wist te verleiden nog voordat het afkoelen begon. Dit suikerbrood is niet voor elke dag, maar als je toe bent aan een lekkere aanvulling voor je broodmaaltijd, kan je naar dit eenvoudige recept grijpen.

Voor een knapperige, zoete korst strooi je geen bloem, maar een beetje suiker op de beboterde randen van de bakvorm. Zeker de moeite!

Ingrediƫnten:
- 330 g bloem (een witte broodmix, bv. Dibro No-Risk Wit)
- 20 g rijstgriesmeel
- 20 g boter
- 200 ml lactosevrije melk
- 15 g suiker (+ extra voor de beboterde vorm)
- 7 g droge gist
- 1 ei (geklutst)
- 150 g parelsuiker
- beetje zout

Werkwijze:
Warm de melk op en voeg er bloem (gezeefd), rijstgriesmeel, gist, suiker, zout, ei en gesmolten boter aan toe.
Meng alles goed onder elkaar.
Laat het deeg zo’n 35 minuten rijzen op de rijsstand van je oven, bedekt met een vochtige handdoek.
Smeer je bakvorm (ik gebruikte een glazen kom) in met boter en bestrooi met wat kristalsuiker.
Kneed de parelsuiker even onder het gerezen deeg en bak 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.


Filet FODMAP_suikerbrood

2 opmerkingen:

  1. Hallo,

    Wordt de rijstgriesmeel wel gebruikt in dit recept want bij de bereidingswijze wordt er niks over gezegd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Sandra,

      Goed dat je het opmerkt! Ik voeg het rijstgriesmeel altijd toe (is nu ook aangepast in de werkwijze). Nog een tip: ik schep het deeg nu meestal in een muffinvorm, ook met suiker bestrooid. Die kleine suikerbroodjes kan je dan gemakkelijk invriezen. Ze zijn trouwens extra lekker als je ze even opwarmt in de microgolfoven ...

      Verwijderen