woensdag 27 augustus 2014

Confituur

Tijdens de eliminatieperiode valt veel broodbeleg uit de boot. Ik ben best een zoetekauw en weet een boterham of toast met confituur zeker te appreciëren. Zelf eet ik van kleins af aan huisgemaakte confituur, met fruit en suiker als enige ingrediënten. Wie in de winkel op zoek gaat naar een potje, moet niet alleen letten op de gebruikte fruitsoort, maar dient ook op zijn hoede te zijn voor ingrediënten als glucose-fructosestroop.

Een diagonale scan van het assortiment confituren in de supermarkt leerde me dat de meeste merken niet geschikt zijn voor wie fructose-arm wilt eten. Het goede nieuws is: zelf confituur maken is absoluut niet moeilijk! En als je eenmaal de moeite doet om er te bereiden, heb je meteen een voorraad en krijg je zo weer wat minder productlabels te verwerken in de winkel.

Rabarber, aardbeien, ananas en bosbessen zijn FODMAP-arme fruitsoorten die zich uitstekend laten inkoken tot confituur. Naast het fruit heb je enkel minuutsuiker en een aantal glazen potjes nodig (potjes van gekochte confituren of ingemaakte groenten kan je hier perfect voor hergebruiken).

Ingrediënten:
- minuutsuiker
- fruit (vers of ingevroren)

Werkwijze:
Weeg eenzelfde hoeveelheid fruit en minuutsuiker af. Voor een vijftal potjes gebruik je bijvoorbeeld 1 kilo suiker en 1 kilo fruit (voor ananasconfituur maak ik af en toe 1 potje van een restje verse ananas).
Fruit en suiker samen opwarmen op het vuur totdat het mengsel kookt.
Zo'n vier minuten laten koken.
Indien nodig kan je eventjes mixen voor wat kleinere stukjes in de confituur.
Glazen potjes vullen en meteen afsluiten.

----------------------------
[ENGLISH]

Ingredients:
- jam sugar
- fruit (fresh or frozen)

Directions:
Measure an equal amount of sugar and fruit.
Heat the mixture of fruit and sugar and have it boil for about 4 minutes.
If you don't like big chunks of fruit, you can blend the jam after cooking it.
----------------------------

De potjes waarvan het deksel niet ‘klikt’ tijdens het afkoelen, gebruik je best eerst. Deze potjes zijn immers niet luchtdicht getrokken en zullen minder lang goed blijven. 

Nog een tip: hou de potjes vlak voor het vullen even ondersteboven boven de kookpot en zet ze omgekeerd op een handdoek. Zo zit er al warme lucht in het potje voor het vullen.


Filet FODMAP_confituur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten