maandag 8 september 2014

Puddingtaartjes

FODMAP-arme cakes en koeken heb ik al in verschillende hoedanigheden mogen ontdekken. Voor mijn eerste taart-op-maat greep ik naar een recept voor zanddeeg met witte basterdsuiker, dat is een typisch Nederlandse suiker die ik tot nu toe ook enkel in de Albert Heijn terugvond. De topping zou een smeuïge pudding worden, afgewerkt met wat fruit.

Net zoals veel van mijn koekjesdeeg, bleek ook dit nieuwe mengsel vrij tot zeer onhandelbaar. Om alles op acceptabele manier in de taartvormpjes te krijgen, moest ik me halsoverkop specialiseren in het betere boetseerwerk: de vormpjes bepleisteren en bijwerken met water aan de vingers. Op zo’n momenten zou je goed meewerkend glutendeeg gaan missen.

Voor de pasteibakkersroom gebruikte ik een eigen recept dat al jaren meegaat. Gemakkelijk (met puddingpoeder), minder zwaar (slechts één ei) en net zo lekker.

Gelukkig besloot het deeg zich wél te gedragen in de oven en kwamen de taartbodems zonder probleem uit hun vormpjes. Bovendien vergat ik bij het proeven (bijna) al het gezwoeg van voordien.

Voor vier kleine taartjes (en wat pudding op overschot):

Ingrediënten:
Zanddeeg:
- 150 g bloem (bv. Plain white flour blend van Doves Farm)
- 100 g boter (bv. harde Planta)
- 62 g suiker
- ½ ei
- snuifje zout
Pasteibakkersroom:
- 500 ml lactosevrije melk
- 40 g suiker
- 34 g puddingpoeder
- 1 ei

Werkwijze:
Zanddeeg:
Meng bloem, suiker, boter en zout en voeg er nadien het halve ei aan toe.
Laat het deeg zo’n 30 minuten rusten in de koelkast.
Bereid je taartvormpjes voor door ze in te boteren en met bloem te bestrooien.
Duw het deeg in de vormpjes en laat weer even afkoelen in de koelkast.
De taartbodems zo’n 20 minuten blind bakken in een voorverwarmde oven van 190°C.
Pasteibakkersroom:
Breng de melk aan de kook in een pan.
In een aparte kom klop je het ei en de suiker onder elkaar, en nadien voeg je daar het puddingpoeder aan toe.
Giet de kokende melk bij het mengsel en roer even.
Giet het geheel opnieuw in de pan op het vuur en blijf goed roeren totdat je een stevige pudding hebt.


Filet FODMAP_puddingtaartjes_zanddeeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten