dinsdag 16 september 2014

Plaatkoek

Zin in een ovendessert met laagjes, maar geen zin om een echte taart te bakken? Dan kan je zeker eens voor een plaatkoek gaan. Beginnen met een basis van deeg en dan naar boven toe werken met verschillende lagen van wat je lekker vindt. Ik koos dit keer voor aardbeienconfituur, pudding en kruimels.

Zoals steeds liet het deeg zich niet gemakkelijk verdelen over de bakplaat. Deze koek heeft echter geen opstaande rand nodig, wat het karweitje er al iets minder lastig op maakt. Voor mij werkte deze aanpak: de bakplaat bedekken met bakpapier, het bakpapier op de plaat bevestigen met enkele dunne veegjes deeg, het deeg er in stukken over verdelen en vervolgens met een natte vork en/of lepel bewerken tot een vlakke deegbodem.

Deze combinatie van ingrediënten is absoluut het proberen waard, maar laat je niet tegenhouden om met andere lekkernijen te werken (cake, chocolade, vers fruit, opgeklopt eiwit, …).

Met volgende ingrediënten kom je toe voor een plaatkoek van ongeveer 30 op 22 centimeter.

Ingrediënten:
Deeg:
- 150 g bloem
- 100 g boter
- 62 g suiker
- ½ ei
- snuifje zout
Kruimels:
- 75 g suiker
- 75 g boter
- 110 g bloem
Pudding:
- 500 ml lactosevrije melk
- 2 el suiker
- 34 g puddingpoeder

Werkwijze:
Deeg:
Meng alle ingrediënten onder elkaar en laat het deeg minstens 30 minuten in de koelkast staan.
Bedek je bakvorm met bakpapier, verdeel het deeg over de bodem van de vorm en laat opnieuw afkoelen in de koelkast.
Laat het deeg 15 minuten blind bakken in een voorverwarmde oven van 190°C.
Kruimels (maak deze gelijktijdig met het deeg):
Doe alle ingrediënten onder elkaar en zet in de koelkast totdat je het mengsel gebruikt.
Pudding:
Roer de suiker en het puddingpoeder onder de melk en warm het geheel op totdat het kookt.
Nogmaals goed roeren voor gebruik.

Maak je pudding tijdens het blind bakken van de bodem, zodat die nog vloeibaar is wanneer je deeg een eerste keer uit de oven komt.
Wanneer je het deeg uit de oven haalt (oven niet afzetten), smeer je eerst een laagje aardbeienconfituur over de hele oppervlakte.
Bovenop de confituur komt de warme pudding.
Haal het kruimeldeeg uit de koelkast en verdeel alles in vlokjes over de pudding.
Zet de schotel opnieuw in de oven gedurende 15 tot 20 minuten.


Filet FODMAP_plaatkoek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten