maandag 24 november 2014

Zachte speculaas

Als je schoorsteen niet meer op de Sint z'n ronde ligt, trakteer je jezelf toch gewoon op wat lekkers! Dat kan bijvoorbeeld met deze toepasselijke speculaas op basis van rijstbloem.

Speculaaskruiden bepalen voor een groot deel de typische smaak van deze lekkernij, en dan vooral de kaneel die in kant-en-klare kruidenmengelingen zit. Grote hoeveelheden kaneel horen niet thuis in een FODMAP-dieet, maar het snuifje in dit recept kan wellicht wel door de beugel. Wie zich er liever niet aan waagt, bakt de koekjes gewoon zonder de speculaaskruiden (getest en goedgekeurd!).

Ik rolde dit keer kleine bolletjes van het deeg (een soort van oversized pepernoten), maar je kan zeker ook voor grote speculazen gaan.

Ingrediƫnten:
- 70 g rijstbloem (bv. Rice flour van Doves Farm)
- mespunt xanthaangom
- 50 g donkerbruine suiker
- 3 g bakpoeder (Dr. Oetker)
- 40 g boter
- 2 el lactosevrije melk
- snuifje zout
- mespunt speculaaskruiden

Werkwijze:
Doe alle ingrediƫnten onder elkaar en kneed totdat je een egale bol deeg hebt.
Verdeel het deeg op de bakplaat en bak gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C.


Filet FODMAP_zachte speculaas_pepernoten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten